• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Bullterriër: voormalige vechthond met hart en verstand

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Bullterrier liegt auf auf einer Decke

De bulterriër, die van nature extreem kalm is, heeft vanwege zijn voorgeschiedenis als vechthond nog steeds te kampen met veel vooroordelen. Net als andere honden van de terriër-rassen, zijn deze viervoeters meestal gemakkelijk in het gareel te houden als ze gesocialiseerd en goed opgevoed worden. Ze worden als kindvriendelijk beschouwd, wat hen absoluut kwalificeert als geweldige gezinshonden.

Van vechthond tot gezinshond

De bulterriër is een kruising tussen terriërs en Engelse bulldoggen en dalmatiërs. De aan het begin van de 19e eeuw gefokte dieren werden voornamelijk gebruikt als vechthond en bij stierenvechten. Nadat hondengevechten in 1835 in Engeland waren verboden en James Hink begon met fokken, kreeg de bulterriër nieuwe taken en werd hij gebruikt als rattenvanger en waakhond. In de loop van de tijd heeft hij zich ook gemanifesteerd als begeleider en gezinshond.

Het karakter van de bulterriër

Qua karakter blijken de “Bulli’s” kalm en ontspannen te zijn. Tegelijkertijd zijn het echte krachtpatsers en zeer pittig. Met een consistente en liefdevolle opvoeding laten ze zien dat ze buitengewoon loyaal en toegewijd zijn aan hun eigenaar. Bij de bulterriër hoort ook een zekere koppigheid en een neiging om te domineren. Wanneer ze vreemden tegenkomen, reageren de dieren meestal achterdochtig, maar op geen enkele manier agressief. Als zij en hun mensenfamilie echter in gevaar zijn, zullen ze niet aarzelen om moedig op te treden. Door hun kindvriendelijkheid zijn ze zeker geschikt als gezinshond, maar de kinderen moeten wat groter zijn en goed kunnen omgaan met de wilde speelsheid van de hond.

Het opvoeden en houden van de bulterriër

De gevoelige bulterriër heeft vanaf het begin een strenge opvoeding nodig door een zelfverzekerde persoon die hem met geduld en liefde leidt. Het bijwonen van puppylessen en de hondenschool zijn absoluut aan te raden, ook omdat deze over het algemeen vreedzame Engelsman de neiging heeft om zijn soortgenoten te domineren en, bij onvoldoende socialisatie, gevaarlijk territoriaal gedrag te vertonen. Een vroege socialisatie en consequente opvoeding zijn voor een goede saamhorigheid tussen mens en hond, maar ook tussen honden onderling onmisbaar.

Fouten in het onder controle houden van deze intelligente dieren weten ze snel in hun eigen voordeel te gebruiken om zelf roedelleider te worden. Soortspecifieke activiteiten zijn voor dit ras ook belangrijk. Ze zijn gek op beweging, genieten van lange wandelingen en zijn gek op hondensporten zoals dog-dancing en agility .

Eine Nahaufnahme eines Bullterrier

Verzorging van de bulterriër

De korte vacht van de hond moet wekelijks geborsteld worden. Denk er ook aan om regelmatig de nagels van jouw trouwe viervoeter te knippen en zijn ogen en oren schoon te maken.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw bulterriër!

Naar de hondenproducten

Gezondheid en kenmerken van de bulterriër

Rastypische ziekten van bulterriërs zijn stereotypische of een obsessief-compulsieve stoornissen, zoals het achtervolgen van de eigen staart of in slow motion onder gordijnen heen en weer sluipen. Bovendien zijn deze dieren vatbaar voor hartaandoeningen en aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals spondylose (pathologische veranderingen in de wervellichamen of de tussenwervelschijven). Volledig witte honden kunnen doof zijn.

De bulterriër is een hond die staat op de Duitse lijst van gevaarlijke rassen. In sommige Duitse bondsstaten kunnen deze honden alleen onder bepaalde voorwaarden worden gehouden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een karaktertest van het dier of een bekwaamheidsbewijs van de eigenaar. Als je een bulterriër als gezelschapshond of gezinshond wilt kopen, kun je deze alleen kopen bij een verantwoordelijke fokker die lid is van de Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK). Alleen op deze manier kun je er zeker van zijn dat de dieren gezond en goed gesocialiseerd zijn vanuit het oogpunt van fokken.

ProfielBullterrier

Ras
Bullterrier
Oorsprong
Engeland
Classificatie
Terriër
Grootte
Klein, schouderhoogte 35,5 tot ongeveer 50 centimeter
Gewicht
24 tot 30 kilogram
Anatomie
Gespierd en sterk, eivormige kop, downface (divergerende koplijn), Romeinse neus
Ogen
Driehoekig, donker tot zwart
Oren
Klein, dun, dicht bij elkaar staand, stijf rechtopstaand
Vacht en kleur
Kort, glad, gemakkelijk te verzorgen; meestal wit of zwart-wit, wit/rood, wit/gestroomd en wit/reebruin zijn ook toegestaan
Kenmerken
Op de lijst met gevaarlijke honden
Karakter
Goedaardig, waakzaam, intelligent, speels
Gezondheid
Vatbaar voor stereotypen en obsessief-compulsieve stoornis, musculoskeletale aandoeningen, hartaandoeningen en doofheid (bij volledig witte honden)

Vind de juiste producten voor je bulterriër

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren