Vogelzand en vogelgrit in de MAXI ZOO webshop
Vogelzand - geen puur hygiëneproduct
Net als voorheen wordt algemeen aangenomen dat het fijnkorrelige zand vermengd met kalk en grit een zuiver hygiëneproduct is. Maar zo eenvoudig is het niet met het zand in het vogelverblijf.
Waarom heb je vogelzand en vogelgrit nodig?
Of het nu een parkiet, kanarie of exotische vogel is, vogelzand mag in geen enkele kooi ontbreken. Het is speciaal geprepareerd, rondkorrelig kwartszand waar de scherpe kantjes vanaf zijn gehaald. Zand van het strand of uit een zandbak is in geen geval geschikt als vogelzand: Dergelijke zandkorrels zijn te scherp en te grof, en dit zand is ook vermengd met toevoegingen zoals zout of micro-organismen.
- Hygiëne in de kooi: Vogelzand is in de eerste plaats een absorberend, hygiënisch strooisel. Het bindt de vloeistof uit de vogelpoep zodat er geen hardnekkige vervuiling van de onderbak ontstaat.
- Verzorging van het verenkleed: Vogels nemen graag af en toe een zandbad. De zandkorrels in het verenkleed zorgen ervoor dat het voor parasieten zoals luizen of mijten te onrustig wordt. Zand is essentieel voor de vogelhygiëne. Bied de dieren een aparte kom aan die je kunt ophangen.
- Stofwisseling: Speciaal grit is geen echt vogelzand, maar bestaat uit fijne stukjes mosselschelpen. Dit is belangrijk voor de mineralenbalans en de stofwisseling van de vogels. De dieren pikken in het grit en pakken steentjes van verschillende grootte op, die het voedsel in de maag van de vogel als een rasp blijven verkleinen. Omdat vogels niet kunnen kauwen, zijn ze aangewezen op de hulp van deze zogenaamde “maagkiezels”. Het is belangrijk dat je je vogel het grit aanbiedt in een aparte, schone kom.
De anijsolie die aan het vogelzand wordt toegevoegd, wordt gebruikt voor desinfectie en is dankzij de frisse geur ook aangenaam voor menselijke neuzen. Vogelzand voor grote en kleine vogels is verkrijgbaar bij bekende leveranciers zoals Vitakraft, Chipsi, Sanicat, Versele-Laga en MultiFit.
Hoeveel vogelzand is er nodig?
De laag zand in de kooibak mag niet te dun zijn. Bedek de bodem royaal met een laag zand van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter hoog. Als je om welke reden dan ook de voorkeur geeft aan een ander vogelstrooisel, zoals beukenhoutkorrels, kurk- of hennepmeel, moet je toch vogelzand aanbieden in een kom.
Hoe vaak moet vogelzand worden vervangen?
Afhankelijk van hoeveel vogels er in de kooi of volière zitten, moet je het vogelzand elke derde dag vervangen, maar minstens één keer per week. Tussendoor kun je met een lepel de uitwerpselen uit de kooi halen. Trouwens: Gooi gebruikt vogelzand indien mogelijk niet bij het huisvuil, maar in de GFT-bak. Je mag het nooit in het toilet gooien.