Faunabox en faunarium voor terrariums
Faunabox en faunarium in de webshop van MAXI ZOO
De faunabox behoort tot de basisuitrusting in de terraristiek
Een faunabox maakt deel uit van de basisuitrusting in de terraristiek. De boxen, ook wel het faunarium genoemd, zijn in veel situaties geschikt als overgangsoplossing of als tijdelijke vervanging voor reptielen, amfibieën, muizen, spinachtigen of insecten. Een faunabox kan bijvoorbeeld worden gebruikt als transportbox, quarantainestation voor zieke of gewonde dieren, container voor het houden en/of fokken van voederdieren. Net als terrariums zijn faunaboxen in veel verschillende maten verkrijgbaar.
Wat is een faunabox?
Faunaboxen van bekende merken als Exo Terra of Namibia Terra bestaan uit een onderste deel van doorzichtig kunststof en een deksel met een fijne roosterstructuur. Dit zorgt voor een goede ventilatie in het faunarium en jonge dieren kunnen er niet doorheen glippen. De containers hebben een klep in het deksel voor kleinere klussen. Als je meer ruimte nodig hebt kun je het deksel volledig verwijderen. Sommige modellen hebben voorzieningen waaraan een warmtelamp kan worden bevestigd. Hier is echter voorzichtigheid geboden: in de kleine boxen loopt de temperatuur erg snel op.
Faunaboxen zijn ook een goede oplossing om jouw dieren individueel te voeren of om ze tijdens het schoonmaken of werken aan het terrarium veilig te houden. De plastic miniterrariums zijn ook uitermate geschikt voor transport (bijvoorbeeld naar de dierenarts). Ook kun je pas op de wereld gekomen jonge dieren een korte tijd veilige en hygiënische omstandigheden bieden.
Hoe werkt de faunabox als voerbak?
In speciale faunabakken kun je krekels en andere voedselinsecten vluchtvrij houden. Dergelijke modellen zijn al uitgerust met voorzieningen voor voer en water. De buizen in de faunabox dienen niet alleen als schuilplaats voor de insecten: ze bieden ook een manier om de dieren gemakkelijk en veilig te kunnen oppakken om ze in het terrarium te voeren. Verder fok je in faunaboxen gemakkelijk je eigen voederdieren.