Aquariumfilters en accessoires in de webshop van Maxi Zoo
Waarom moeten er in een aquarium filters worden gebruikt?
Filters voorkomen dat afvalstoffen zoals zwevende deeltjes en voedselresten zich ophopen en zorgen zo voor een evenwichtig biologisch klimaat.
Welke aquariumfilters zijn er?
Er zijn verschillende filters voor het aquarium, zoals het bodemfilter, het actief-koolfilter en het thermische filter. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen interne en externe filters. Bij de keuze hangt het vooral af van de grootte van de bak, de planten en de vispopulatie. Alleen als het aquariumfilter krachtig genoeg is, kan het het water schoon houden. In ons assortiment vind je filters van bekende fabrikanten zoals Eheim, Juwel, Dennerle, Tetra en andere.
Wanneer worden binnenfilters gebruikt en hoe werken ze?
Binnenfilters worden meestal gebruikt in kleine of middelgrote aquaria. Omdat deze vaak bij de aankoop van aquariumsets worden meegeleverd, worden ze ook als aquariumfilters voor beginners beschouwd. Binnenfilters bestaan meestal uit een kunststof behuizing waarin diverse filtermaterialen zoals vlies, schuimstoffen of filtergaren zijn geïnstalleerd. Het water wordt door middel van een hydraulisch apparaat of een pomp door de filtermaterialen geleid en zo gereinigd. Wanneer zich heel kleine waterdieren in het aquarium bevinden, kunnen deze via de zuigopening in het filter worden gezogen. Je zou het betreffende filtermateriaal af moeten dekken met een dunne laag waterdoorlatend materiaal, zoals een zeer fijnmazig net van kunststof.
Wanneer worden externe filters gebruikt?
Externe filters worden beschouwd als aquariumfilters voor gevorderde gebruikers en worden meestal gebruikt voor middelgrote of grote bakken. Ze worden naast, onder of achter het aquarium bevestigd. Water wordt via een zuigopening in het filter geleid, waarin verschillende filtermaterialen, zoals schuimstoffen, filtergaren, actieve kool of keramische filtermedia, de reiniging overnemen. Na door deze lagen te zijn gereinigd, loopt het water terug in het aquarium. Externe filters reinigen bijzonder goed en zorgen voor een uitstekende waterkwaliteit. De intervallen tussen het reinigen van het filter zijn bijzonder lang. Dit maakt een extern filter bijzonder handig. Je hoeft alleen maar regelmatig het functioneren en de sluitingen te controleren.
Wat is een bodemfilter?
Een bodemfilter wordt op de onderkant van het aquarium bevestigd. De filtermat wordt onder het grind gelegd en dient exact overeen te komen met de afmetingen van het aquarium. Het grind in de bak helpt bij het filteren. Een standbuis en een pomp regelen de waterstroom door het aquariumfilter. Een vloerfilter verstoort het beeld minder dan een conventioneel binnenfilter. Deze speciale filtertechnologie kan ook een positief effect hebben op de groei van de planten. Houd er echter rekening mee dat de planten en het substraat uit de bak moeten worden gehaald als er werkzaamheden aan het filter moet worden verricht.