CO2-systemen voor aquaria en accessoires in de webshop van Maxi Zoo
CO2-systeem voor het aquarium: weelderige planten dankzij kooldioxide
Je kent CO2, d.w.z. kooldioxide, waarschijnlijk nog van je scheikundeles: het gas wordt onder meer geproduceerd door het ademhalingsmetabolisme van mens en dier. Ook vissen ademen zuurstof in en ademen CO2 uit. In hoge concentraties is CO2 giftig en verdringt het zuurstof uit de lucht, wat de ademhaling belemmert en kan leiden tot stilstand. Wat is de reden om dit gas opzettelijk in het aquarium te introduceren?
Waar dient een CO2-systeem in het aquarium voor?
Wat in een te hoge mate fataal is voor mens en dier, komt planten ten goede: Alle planten nemen CO2 op uit de omgeving en zetten het om in koolhydraten. Tijdens dit proces komt tegelijkertijd zuurstof vrij. Kooldioxide is dus voedsel voor de planten. Zuurstof, die belangrijk is voor andere levensvormen, wordt geproduceerd als ‘afvalproduct’. Een extra toevoer van CO2 in het aquarium dient in de eerste plaats de waterplanten: als extra bemesting. Een extra portie koolstofdioxide helpt planten een heel stuk op weg overvloedig te groeien. Dit heeft weer voordelen voor de dieren: meer planten – meer zuurstof.
Hoe werkt het CO2-systeem van een aquarium?
Sluit eerst een drukverminderaar aan op een tank met vloeibare kooldioxide. Dit vermindert de druk in de tank. Door de drukomstandigheden te wijzigen, verandert de geaggregeerde toestand: vloeibaar gas verandert in vluchtig gas. Een fijn naaldventiel regelt de hoeveelheid gas die door een speciale slang wordt geleid. Op dit punt kun je ook de bellenteller gebruiken om de hoeveelheid gas te controleren. Het gas wordt naar een in het aquarium geïnstalleerde component geleid, die ervoor zorgt dat de CO2 in het water oplost. Dit kan op twee manieren.